Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Test spokojenosti s vládou premiérky Mayové? V Anglii se konají místní volby

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - V Anglii se dnes konají místní volby. Voliči vybírají zhruba 4500 nových členů 150 zastupitelstev, která se starají především o každodenní chod anglických regionů a obcí. Hlasuje se také ve všech obvodech Londýna. Komunální volby jsou považovány za test spokojenosti s vládou konzervativní premiérky Theresy Mayové, která loni v červnu po předčasných parlamentních volbách přišla o většinu ve sněmovně.

Volební místnosti se otevřely v 8:00 SELČ a hlasovat bude možné až do 23:00 SELČ, v případě front i poté. Většina volebních výsledků bude podle serveru televize Sky News známá ještě v noci, zbytek v pátek. Ve Skotsku, Walesu ani Severním Irsku se dnes nevolí.

Novinkou je letos nutnost prokázání totožnosti při hlasování. Pilotní projekt, který má zamezit volebním podvodům, se týká pěti míst. Dosud voličům stačilo sdělit jméno a adresu.

Na některých místech Anglie voliči rozhodují jen o třetině či polovině křesel v zastupitelských orgánech. Starostové se volí přímo na šesti místech, poprvé například v metropolitní oblasti Sheffieldu.

Pozornost se soustředí především na výsledky hlasování v 32 obvodech hlavního města Londýna. Podle britského tisku by mohli konzervativci premiérky Mayové utrpět vzhledem k nespokojenosti řady obyvatel metropole s vývojem jednání o odchodu Británie z Evropské unie na mnoha místech porážku.

S napětím se čeká například na to, zda opoziční labouristé zvítězí v obvodech Westminster a Wandsworth, které jsou tradičně v rukou konzervativců. Podle některých pozorovatelů ale vítězství labouristů nebude tak přesvědčivé, neboť je v posledních týdnech poškodila aféra kolem antisemitismu ve straně.

Nejstarší uchazečkou je letos šestadevadesátiletá Florence Kirkbyová, která kandiduje v jedné z částí Newcastlu. V rozhovoru se Sky News tato bývalá učitelka uvedla, že vzhledem ke stárnoucí populaci jsou podle ní senioři v místní správě nedostatečně zastoupeni. "Myslím, že je zásadní, aby všichni členové společnosti byli zastoupeni spravedlivě," uvedla Kirkbyová. Dodala, že díky působení v politice se cítí mladá a její mysl to udržuje čilou. "Na svůj věk se necítím, to je jisté".

Témata:  Velká Británie volby ve Velké Británii Theresa Mayová

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy