Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Slovensku to vře kvůli únosu Vietnamce, ministr si předvolal vietnamského diplomata

Bratislava, ilustrační fotografie
Bratislava, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Bratislava - Slovenské ministerstvo zahraničí si dnes předvolalo vietnamského velvyslance na Slovensku a požádalo ho o vyjádření k podezřením o loňském únosu vietnamského funkcionáře z Německa do vlasti, který podle německých medií mohl být zavlečen do vlasti přes Slovensko. ČTK to sdělilo tiskové oddělení ministerstva.

"Pokud se zmiňovaná podezření potvrdí, budeme to považovat za vážný incident s negativním dopadem na naše bilaterální vztahy. Důrazně odmítáme spojování Slovenska s takovým jednáním, které je nepřípustným a odsouzeníhodným porušením mezinárodní práva," uvedl generální ředitel politické sekce slovenského ministerstva zahraničí Marián Jakubócy, který s vietnamským diplomatem jednal.

Slovenská diplomacie v tiskové zprávě pohrozila blíže neupřesněnými diplomatickými opatřeními, pokud vysvětlení vietnamské strany nebude dostatečné.

Vietnamský podnikatel a bývalý komunistický funkcionář Trinh Xuan Thanh byl v centru německé metropole unesen za bílého dne loni v červenci. Později se objevil ve Vietnamu, kde byl v lednu odsouzen k doživotnímu trestu za zpronevěru. Německá i slovenská média začala v poslední době spekulovat o tom, že Slovensko mohlo být do únosu vědomě zapleteno, což ale jasně odmítl bývalý slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák. O případu ve středu hovořila německá kancléřka Angela Merkelová se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim na společné schůzce v Berlíně.

Možné zapojení Slovenska do únosu zmiňovala média kvůli tomu, že Bratislava loni poskytla vietnamské delegaci při její cestě z Prahy do slovenské metropole a následně do Moskvy vládní letecký speciál. Německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung také napsal, že tři dny po únosu Thanha cestovalo několika podezřelých pronajatým autem z Prahy do Bratislavy, kde zaparkovali u vládního hotelu. Tam se poté uskutečnila i pracovní schůzka vietnamských a slovenských politiků.

Témata:  Slovensko únos / rukojmí Vietnamci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy