Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud s Terezou H. v Pakistánu byl opět odročen

Tereza H. zadržená v Pákistánu
Tereza H. zadržená v Pákistánu
Foto: Facebook

Islámábád/Praha - Soud s Češkou, která byla letos v lednu zadržena na mezinárodním letišti v pákistánském Láhauru s devíti kilogramy heroinu, byl dnes odročen na 9. května. Nedostavili se totiž někteří předvolaní zaměstnanci celnice letiště, kteří měli být očitými svědky zadržení. ČTK to řekla mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová.

Žena je obviněna z pašování drog. U dnešního soudního jednání byl přítomen asistent českého honorárního konzula v Láhauru. "Žena se mu zdála být v pořádku. Bohužel se mu ale dnes nepodařilo s ní promluvit," uvedla Valentová.

Obvinění bylo ženě sděleno u předchozího jednání v dubnu. Za pašování drog jsou v Pákistánu obvykle velmi vysoké tresty, výjimkou není ani trest smrti. Ten se ale podle českého ministerstva zahraničí zpravidla neuplatňuje vůči cizincům. Češka už dříve u soudu vinu popřela.

Pákistánští celníci ji zadrželi 10. ledna, údajně poté, co prošla přes dvě kontrolní stanoviště protidrogových jednotek cestou na let do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Odtud se podle pákistánského tisku chystala pokračovat do Irska. Devět kilogramů drogy našli celníci v ženině kufru.

České ministerstvo spravedlnosti v březnu uvedlo, že Česko chce s Pákistánem uzavřít smlouvu o předávání vězňů. Úřad snahu zdůvodňuje právě případem Češky zadržené pákistánskými úřady v lednu.

Témata:  Tereza H. zadržená v Pákistánu Pákistán drogy krimi

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy