Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenský soud zrušil osvobozující verdikt za možnou policejní šikanu Romů

Romové
Romové
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Bratislava - Slovenský odvolací soud dnes zrušil již druhý verdikt soudu první instance, který naposledy loni zprostil obžaloby všech deset současných nebo bývalých policistů za šikanu romských dětí na policejní stanici na východě země. Informovala o tom slovenská média.

Ponižování dětí, ke kterému podle dostupných informací došlo ještě v roce 2009, si strážníci nahráli na mobilní telefony. Okresní soud ale nahrávky coby hlavní důkaz prokuratury odmítl s odůvodněním, že nebyly pořízeny v souladu se zákonem. Krajský soud v Košicích nyní nařídil, aby při opětovném projednání případu okresní soud využil i záznam z údajného ponižování Romů. Sestříhaná nahrávka unikla do medií.

Policisté na šestici chlapců ve věku od deset do 16 let, kteří byli podezřelí z okradení a zranění starší ženy, podle obžaloby křičeli, nadávali jim a nutili je svléknout se a vzájemně se bít. Chlapci prý museli plnit i další šikanující příkazy.

Desítka policistů byla za to obviněna ze zneužití pravomoci veřejného činitele, někteří z nich také z vydírání. Devíti mužům a jedné ženě hrozilo dlouholeté vězení. Soud první instance v případu poprvé vynesl osvobozující verdikt v roce 2015, který krajský soud o rok později zrušil.

Témata:  Slovensko romové soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.