Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf Air France skončil kvůli nedohodě se zaměstnanci

Air France
Air France
Foto: INT

Paříž - Zaměstnanci aerolinek Air France dnes překvapivě odmítli nabízenou dohodu o zvýšení platů. Šéf společnosti Jean-Marc Janaillac, který dohodou podmínil své setrvání ve funkci, v reakci na to oznámil rezignaci. Uvedla to agentura AFP.

Proti dohodě zvedlo ruku 55,4 procenta hlasujících. "Přijímám důsledky tohoto hlasování... a odstoupím," sdělil Janaillac novinářům několik minut po ohlášení výsledku. Rezignaci podá vedení francouzsko-nizozemského koncernu Air France-KLM v následujících dnech.

Společnost od února čelila 13 stávkovým dnům, kvůli nimž byla nucena zrušit četné lety. Škodu firma odhaduje nejméně na 300 milionů eur (7,6 miliardy Kč).

Skupina Air France-KLM prohloubila v prvním čtvrtletí ztrátu na 118 milionů eur (tři miliardy Kč) z 33 milionů eur před rokem. Aerolinky dnes ještě před hlasováním varovaly, že v letošním roce čekají kvůli stávkám v hlavní francouzské divizi pokles zisku.

Air France musí snížit náklady, aby mohla konkurovat nízkonákladovým rivalům a nové konkurenci z Asie. Některé jiné evropské aerolinky, jako je Lufthansa a British Airways, v uplynulých letech úsporná opatření navzdory odporu a stávkám zaměstnanců provedly, připomněla agentura Reuters.

Témata:  Air France odbory ekonomika letectví a letadla mzdy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy