Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský gang padělal v Česku pasy a prodával je uprchlíkům

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.mvcr.cz

Praha - Policisté rozbili ruskojazyčný gang, který v Česku vydával padělané doklady. Pasy, občanky i řidičáky vyráběli cizinci v Litvě a následně prodávali v dalších zemích Evropy. Kupci byli hlavně migranti z třetích zemí. Kriminalisté obvinili 10 podezřelých.

Policie obvinila 10 mužů ze států bývalého Sovětského svazu, kteří v Česku distribuovali padělané doklady. Gang nechával padělat pasy i občanské a řidičské průkazy v Litvě, odkud byly převáženy do České republiky.

"Skupina sama se padělání nedopouštěla, ale organizovala dovoz padělaných dokladů ze zahraničí. Dopravovány byly prostřednictvím kurýrů či přepravních služeb," uvedl mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták.

V Česku padělky přebírala právě obviněná skupina a dále je prodávala uprchlíkům nebo dalším prostředníkům v jiných evropských státech. Falešné doklady kupovali hlavně migranti z třetích zemí, kteří nesplňují podmínky pro udělení pobytu na území EU.

Případ s krycím jménem TURMAN, na kterém detektivové pracovali dva roky, vyvrcholil 18. května zátahem na území Prahy, Plzně, Opavy, České Lípy, Kralup nad Vltavou a Lužce nad Vltavou. Ve spolupráci s cizineckou policií a útvarem rychlého nasazení dopadli zmiňovanou desítku lidí.

Jde o cizince z bývalých zemí Sovětského svazu ve věku od 28 do 46 let. Pět z nich, kteří pocházejí z Ukrajiny, je stíháno vazebně, ostatní na svobodě. Byli obviněni z padělání a pozměnění veřejné listiny a napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky, za což jim hrozí až deset let vězení.

Policisté také zadrželi sedm lidí, kteří právě na základě padělaných litevských dokladů nelegálně pobývali v Česku. "Jejich nelegální pobyt na našem území a držení padělaných dokladů řeší věcně a místně příslušná oddělení cizinecké policie," doplnil Hanták.

Již v pondělí oznámil Útvar pro odhalování organizovaného zločinu zadržení tří cizinců kvůli padělání dokladů, které měly lidem ze třetích zemí sloužit k nelegálnímu pobytu v EU. Hanták ale uvedl, že tato kauza s dnes oznámeným případem nesouvisí.

Témata:  krimi gangy uprchlíci pasy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy