reklama

Slovensko loni poskytlo vládní letecký speciál vietnamské delegaci při jejím převozu z Prahy do Bratislavy a následně do Moskvy, ve slovenské metropoli se zástupcem Vietnamu jednal tehdejší slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák.

Kaliňák spekulace o podílu Slovenska na únosu odmítl už na konci dubna. Jeho nástupkyně ve funkci nyní odmítla, že by na palubě vládního speciálu mohl být černý pasažér. Slovenský premiér Peter Pellegrini (Směr-SD) ve středu připustil, že teoreticky mohla být zneužita pohostinnost Slovenska a na palubu se mohl černý pasažér dostat.

Všichni členové vietnamské delegace měli podle ministryně diplomatické pasy a prošli řádnou policejní kontrolou. "Ministerstvo vnitra je velmi znepokojené informací, která zazněla v médiích, že jsme se podíleli na tomto únosu," prohlásila Saková.

Ministryně upřesnila, že Slovensko poskytlo vietnamské delegaci vládní speciál na dva lety. Nejdřív byla přepravena čtyřčlenná delegace s vietnamským ministrem vnitra z Prahy do Bratislavy a později 12členná delegace z Bratislavy do Moskvy.

"V rámci využití vládního speciálu na let z Prahy do Bratislavy prošla celá vietnamská delegace řádnou policejní kontrolou, všichni měli diplomatické pasy, nikdo do letadla nenastupoval spoutaný, nikdo nenastupoval do letadla pod nátlakem," tvrdí Saková.

Vietnamský ministr vnitra podle Sakové poobědval v Bratislavě a následně delegace odcestovala vládním speciálem z Bratislavy do Moskvy. "Rovněž prohlašujeme, že v rámci delegace zmíněné jméno nebylo, můžeme doložit, že všichni účastníci vietnamské delegace měli diplomatický pas a prošli standardní policejní kontrolou," dodala Saková.