reklama

"Ta dohoda má určitě své slabiny, ale jsem přesvědčen, že je lze napravit. Británie spolu s Trumpovou administrativou a německými a francouzskými spojenci na tom pracuje," stojí v Johnsonově materiálu. Podle něj odstoupení USA od dohody přinese zisk jedině Íránu.

"Ze všech možností, jež máme k dispozici, abychom zajistili, že Írán nikdy nebude mít jadernou zbraň, má tato dohoda nejméně nevýhod," tvrdí britský ministr.

Trump se musí k dohodě vyjadřovat vždy po 120 dnech a nový termín vyprší 12. května. Při minulém vyjádření řekl, že příště účast USA na dohodě neprodlouží, pokud nebudou její sporné body vyřešeny. Trump je dlouhodobý kritik tohoto dokumentu, který byl vyjednán za administrativy jeho předchůdce Baracka Obamy. Nynější americký prezident stejně jako Izrael tvrdí, že dohoda Íránu nezabrání, aby se v budoucnu jaderně vyzbrojil.

Johnson, který se podle agentury Reuters za svého pobytu v USA s Trumpem osobně nesejde, dohodu přirovnal k "poutům" a napsal, že nevidí žádnou výhodu v tom nyní tato pouta Íránu sundat.

V posledních dnech se k hrozbě vypovězení dohody ze strany USA často vyjadřují íránští politici. Prezident Hasan Rúhání dnes prohlásil, že USA se bojí regionálního vlivu Íránu a jeho nezávislosti. Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Bahrám Kásemí řekl, že Írán je připraven na všechny možnosti a že USA zaplatí za odstoupení od dohody vysokou cenu. Ujistil rovněž, že Írán nehodlá sjednávat novou dohodu, která by omezovala jeho regionální vliv.