Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezident Trump oznámí, jak se rozhodl o jaderné dohodě s Íránem

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Washington - Americký prezident Donald Trump dnes informoval, že v úterý ve 20:00 SELČ oznámí své rozhodnutí ohledně mezinárodní jaderné dohody s Íránem. Její obsah dlouhodobě ostře kritizuje. Dokument za USA vyjednali diplomaté za vlády Trumpova předchůdce Baracka Obamy.

Trump o termínu ohlášení rozhodnutí informoval na svém twitterovém účtu, aniž dodal další podrobnosti.

Americký prezident se musí k dohodě vyjadřovat vždy po 120 dnech a nový termín vyprší 12. května. Při minulém vyjádření řekl, že účast Spojených států na této dohodě příště neprodlouží, pokud nebudou její sporné body vyřešeny.

Trump stejně jako Izrael tvrdí, že dohoda Íránu nezabrání, aby se v budoucnu jaderně vyzbrojil. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli řekl, že jaderná dohoda s Íránem musí být buď "výrazně upravena, nebo zcela zrušena".

Další účastníci mezinárodní dohody - Francie, Německo a Británie - dnes dali najevo, že k vypovězení jaderné dohody nevidí důvod.

Íránský prezident Hasan Rúhání v neděli řekl, že Írán si připravil plány, jimiž odpoví na případné Trumpovo rozhodnutí jadernou dohodu vypovědět.

Írán uzavřel v roce 2015 jadernou dohodu se šesti mocnostmi, mezi nimiž byly USA, Francie, Británie, Německo, Čína a Rusko. Cílem dohody bylo pozastavit íránský jaderný program výměnou za zmírnění protiíránských sankcí.

Jaderná smlouva otevřela mezinárodním firmám přístup na osmdesátimilionový, prakticky neobsazený íránský trh. V Íránu ve velkém vydělávají například výrobci letadel, kteří nahrazují tamní nebezpečně zastaralé stroje využívané v civilní dopravě.

Témata:  Donald Trump USA Írán

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy