Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaderná dohoda funguje a je třeba ji udržet, tvrdí EU

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - Jaderná dohoda s Íránem funguje a Evropská unie je rozhodnuta ji udržet, uvedla dnes večer šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová. Po oznámení prezidenta Donalda Trumpa, že USA od dohody z roku 2015 odstupují, Mogheriniová prohlásila, že smlouva je výsledkem dvanácti let diplomacie a je zásadní pro bezpečnost regionu, Evropy a celého světa. Mogheriniová také poznamenala, že ji zvlášť znepokojuje dnešní Trumpovo oznámení nových protiíránských sankcí.

"V nadcházejících hodinách a dnech budeme konzultovat s našimi partnery, abychom zhodnotili důsledky (těchto amerických kroků)," uvedla. EU je podle ní odhodlána jednat v souladu s vlastními bezpečnostními zájmy a chránit své hospodářské investice.

Podle dnešních Trumpových slov je smlouva s Íránem neúčinná, neboť nezabránila tomu, aby Teherán pokračoval v úsilí o vyrobení jaderné zbraně. Šéf Bílého domu zároveň řekl, že obnoví sankce proti islámské republice, a to na "nejvyšší úrovni". Rovněž varoval zbytek světa před snahou nějak Íránu pomáhat.

Trump označil dohodu za shnilou už v jejím samotném jádru. Řekl, že je příšerná, jednostranná a postavená na lži, které se podle něj ještě před uzavřením dohody dopustil Írán při poskytnutí informací o stavu svého jaderného programu.

Podle Mogheriniové ale Írán plní své závazky a pokud v tom bude pokračovat, hodlá také EU prosazovat plnou realizaci dohody. "Věříme práci, schopnostem i autonomii Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), která publikovala deset zpráv potvrzujících, že Írán plně dodržuje své závazky," upozornila Mogheriniová.

Ukončení sankcí souvisejících s íránským jaderným programem je podle ní zásadní částí celé dohody. "EU opakovaně zdůrazňovala, že konec sankcí má pozitivní dopad nejen na obchodní a ekonomické vztahy s Íránem, ale má také zásadní přínos pro íránské občany," řekla v Římě šéfka unijní diplomacie.

Témata:  EU Írán USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 18:24

Rusko přijme opatření, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, tvrdí Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy