reklama

Smlouvu z roku 2015 dojednávala mimo jiné Obamova vláda. Obama tehdy dohodu obhajoval slovy, že jde o historickou možnost budovat bezpečný svět a o šanci, která se za života současníků nemusí opakovat.

Zároveň připustil, že v důsledku uvolnění sankcí bude mít Írán více zdrojů pro vojenské a politické aktivity, které blízkovýchodní region ohrožují.

Americký prezident Donald Trump dnes oznámil, že Spojené státy odstupují od mezinárodní jaderné dohody s Íránem. Podle něj je smlouva neúčinná, neboť nezabránila tomu, aby Teherán pokračoval v úsilí o vyrobení jaderné zbraně. Trump zároveň řekl, že obnoví sankce proti islámské republice, a to na "nejvyšší úrovni". Rovněž varoval zbytek světa před snahou nějak Íránu pomáhat.

Trump označil dohodu za shnilou už v jejím samotném jádru. Řekl, že je příšerná, jednostranná a postavená na lži, které se podle něj ještě před uzavřením dohody dopustil Írán při poskytnutí informací o stavu svého jaderného programu.

Nikdo nebude vydírat Spojené státy jadernou hrozbou a Washington nedovolí, aby režim hlásající "Smrt Americe" získal přístup k jaderným zbraním, prohlásil americký prezident. Podle něj by pokračování smlouvy vedlo brzy k závodu v jaderném zbrojení.