Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA: Bývalý agent CIA byl obviněn z úmyslu předávat tajné informace Číně

CIA
CIA
Foto: INT

Washington - Bývalý agent CIA Jerry Chun Shing Lee, který byl v lednu zadržen na newyorském letišti, byl obviněn ze shromažďování tajných informací a úmyslu předávat je Číně. Informovalo o tom v úterý americké ministerstvo spravedlnosti. Pokud bude Lee usvědčen, hrozí mu až doživotní vězení, uvedla agentura Reuters.

Třiapadesátiletého bývalého agenta formálně obvinila federální velká porota ve státě Virginie v jednom bodě ze spiknutí za účelem shromažďovat a předávat informace týkající se národní obrany zástupci cizí vlády. V dalších dvou bodech byl Lee obviněn z nezákonného přechovávání dokumentů souvisejících s národní obranou, informovala agentura Reuters.

Lee, který pro CIA pracoval v letech 1994 až 2007, byl v lednu zadržen na mezinárodním letišti Johna F. Kennedyho. Podle Reuters má trvalé bydliště v Hongkongu.

Podle ministerstva spravedlnosti USA Leeho v roce 2010 kontaktovali dva čínští tajní agentu a nabídli mu za informace peníze.

Ministerstvo spravedlnosti už dříve informovalo, že v roce 2012 agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) prohledali jeho hotelové pokoje během pobytů ve státě Virginie a na Havajských ostrovech a objevili dva sešitky s ručně zapsanými informacemi, které zahrnovaly takové podrobnosti jako pravá jména a počty tajných agentů CIA.

Témata:  USA CIA Čína

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy