Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína chce udržet dohodu: žádá, aby všechny strany lpěly na dohodě s Íránem

Náměstí Nebeského klidu
Náměstí Nebeského klidu
Foto: Pixabay

Peking - Čínský zmocněnec pro záležitosti Blízkého východu Kung Siao-šeng řekl, že všechny zúčastněné strany by měly dodržovat dohodu o íránském jaderném programu a k řešení sporu použít dialog a jednání. Informovala o tom dnes agentura Nová Čína. Samotný Írán zatím hodlá dohodu dodržovat, ale konečné rozhodnutí podle něj bude záviset na postojích ostatních smluvních stran.

Citovaný čínský představitel se podle agenturní zprávy k záležitosti vyjádřil v úterý v Teheránu po setkání s íránskými činiteli. Novinářům řekl, že Čína je ochotna posílit spolupráci se všemi stranami jaderné dohody s Íránem.

Americký prezident Donald Trump v úterý oznámil, že se rozhodl jednostranně odstoupit od mezinárodní dohody s Íránem z roku 2015. Tehdy ji uzavřely s Íránem Spojené státy pod vedením prezidenta Baracka Obamy, dalších pět světových mocností - Francie, Británie, Německo, Čína, Rusko - a Evropská unie.

Podle Trumpa je smlouva neúčinná, neboť mimo jiné nezabránila tomu, aby Teherán pokračoval v úsilí o vyrobení jaderné zbraně. Cílem smlouvy přitom bylo pozastavit íránský jaderný program výměnou za zmírnění protiíránských sankcí.

Íránský prezident Hasan Rúhání vzápětí řekl, že jeho země bude dohodu přesto dál dodržovat a bude spolupracovat s jejími zbylými účastníky, tedy především se zeměmi Evropské unie. Francie, Británie a Německo daly najevo, že litují Trumpova rozhodnutí. Brusel zdůraznil, že jaderná dohoda funguje a EU je rozhodnutá ji udržet.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf dnes na twitteru napsal, že Teherán bude zatím dohodu dodržovat, ale konečné rozhodnutí závisí na ostatních smluvních stranách. Poznamenal, že na pokyn prezidenta Rúháního nejdřív zahájí kyvadlovou diplomacii.

Témata:  Čína

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy