reklama

Íránští zákonodárci uspořádali v budově parlamentu demonstraci proti rozhodnutí amerického prezidenta a při pálení vlajky provolávali smrt Americe. Spálili rovněž list papíru, který symbolizoval dohodu z roku 2015, kterou Írán podepsal se šesti mocnostmi. Přistoupil v ní výměnou za zmírnění protiíránských sankcí na omezení svého jaderného programu. Podle Trumpa ale dohoda byla neúčinná.

Heslo "Smrt Americe" používají Íránci od islámské revoluce v roce 1979. Právě to Trump považoval za jeden za argumentů, proč od dohody ustoupit.

Larídžání prohlásil, že Trump rozumí pouze řeči síly, porušil mezinárodní dohodu a dostal USA do izolace. Úterní prohlášení amerického prezidenta označil za show a řekl, že Írán teď dohodu nemusí dodržovat.

Náčelník generálního štábu íránské armády Abdorrahím Músaví dnes prohlásil, že vůbec největší chybou bylo zasednout s USA k jednacímu stolu a poskytnout Washingtonu legitimitu. Podle Músavího by krok Ameriky měl být lekcí pro Saúdskou Arábii, která se s USA sbližuje.

Šéf parlamentního branného a zahraničního výboru Aláaddín Borúdžerdí prohlásil, že Írán zvýší výdaje na raketový balistický program. Trump své předchozí hrozby o vypovězení dohody mimo jiné zdůvodňoval tím, že dohoda raketový program nezahrnuje. "Íránský raketový program se kvůli rozhodnutí Ameriky nezmění," řekl dnes Borúdžerdí.

Íránský prezident Hasan Rúhání v úterý na Trumpovo oznámení reagoval ujištěním, že Írán se bude jadernou dohodou dále řídit, pokud se jejích cílů podaří dosáhnout ve spolupráci se zbylými účastníky, což jsou Francie, Británie, Německo, Rusko a Čína. Tyto země si přejí dohodu zachovat.

Íránský tisk dnes téměř bez výjimky o Trumpově rozhodnutí informoval. Noviny blízké reformátorským kruhům se snaží podpořit Rúháního. Podle deníku Asre Eghtesád se íránské diplomacii podařilo "otupit Trumpův meč". Agentura IRNA označila Trumpa za "potížistu". Konzervativní list Kejhán informoval slovy: "Trump roztrhal jadernou dohodu; je načase ji spálit!" Rúhání ve své první reakci také upozornil, že Írán je schopen do několika týdnů znovu začít obohacovat uran "bez jakéhokoli omezení", což dohoda zakazovala.