Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán: Evropa je závislá na USA, bez nich nerozhodne

Íránská raketa Soumar
Íránská raketa Soumar
Foto: Reprofoto YouTube

Teherán - Evropané jsou svázáni se Spojenými státy a nemohou se rozhodovat nezávisle, soudí velitel íránských islámských revolučních gard generálmajor Mohammad Alí Džafarí. Řekl to v souvislosti s děním kolem jaderné dohody z roku 2015, kterou americký prezident Donald Trump v úterý vypověděl.

Evropští signatáři dohody dali najevo, že se dokumentem hodlají nadále řídit. Ani Írán zatím od dohody neodstoupil. Íránský prezident Hasan Rúhání už v úterý řekl, že dohoda zůstane v platnosti, pokud se cílů může dosáhnout se zbylými účastníky.

Konzervativní kruhy v Íránu, například předseda parlamentu Alí Larídžání, soudí, že Írán už dohodou vázán není.

"Je jasné, že se Evropané nemohou nezávisle rozhodovat a že jsou spojeni s Amerikou. Osud íránské dohody je jasný," citovala dnes Džafarího agentura Fars.

Džafarí odstoupení Spojených států od jaderné dohody považuje za důkaz, že obohacování uranu bylo při sjednávání dohody pouze záminkou pro omezení íránského raketového programu a regionálního vlivu Íránu.

"Když se zaměříme na fakt, že nepříteli jde o naše vojenské schopnosti, tak se armáda musí soustředit na rozšíření svých kapacit," řekl Džafarí.

Šéf parlamentního branného a zahraničního výboru Aláaddín Borúdžerdí předtím prohlásil, že Írán zvýší výdaje na raketový balistický program. Trump své předchozí hrozby o vypovězení dohody mimo jiné zdůvodňoval tím, že dohoda raketový program nezahrnuje.

Témata:  USA EU Írán

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy