reklama

"Bude to chtít chladnou hlavu v dalších dnech," řekl Maas o tom, jak je třeba reagovat na krok amerického prezidenta Donalda Trumpa. "Náš cíl je přitom jasný: zůstáváme vázáni jadernou dohodou, už z vlastního bezpečnostně-politického zájmu. A budeme proto usilovat o to, aby tato smlouva měla budoucnost," zdůraznil.

"Je to úspěšný výsledek dlouhých a složitých diplomatických vyjednávání. A především - dohoda funguje," podotkl s tím, že její dodržování potvrdila Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Vyjádřil také obavu, že Trumpovo rozhodnutí oslabí ty íránské politiky, kteří si přejí dobré vztahy s ostatními státy.

Šéf německé diplomacie považuje za důležité, aby spolková republika, Británie a Francie, které už v úterý vydaly společné prohlášení, mluvily jedním hlasem. Diskutovat chce i s ostatními strůjci dohody, kterou v roce 2015 podepsalo i Rusko a Čína.

Také spolková republika má podle Maase vážné starosti, pokud jde o problematickou roli Íránu v regionu nebo o jeho raketový program. "Jsou to ale problémy, které je třeba posuzovat i nadále odděleně od jaderné dohody," míní.