Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Íránský ajatolláh ostře napadl USA, Trump prý lhal

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Teherán - Íránský duchovní vůdce Alí Chameneí obvinil amerického prezidenta Donalda Trumpa ze lži. Kritizoval ho přitom za odstoupení od mezinárodní jaderné dohody s Íránem, které Trump ohlásil v úterý. "Pane Trumpe, říkám vám jménem íránského lidu: udělal jste chybu," prohlásil Chameneí na setkání s učiteli a univerzitními profesory v Teheránu.

Chameneí má v Íránu poslední slovo v politických otázkách a na rozdíl od prezidenta Hasana Rúháního jadernou dohodu v době jejího vyjednávání příliš nepodporoval. Nakonec s ní ale souhlasil.

Dnes bez dalšího objasnění uvedl, že Trumpův úterní projev obsahoval snad přes deset lží a byl "hloupý a povrchní".

"Včera (v úterý) večer jste slyšeli hloupé a povrchní výroky amerického prezidenta. Obsahovaly možná více než deset lží. Hrozil jak (íránskému) vedení, tak lidu, když říkal že udělá to a ono. Pane Trumpe, říkám vám jménem íránského lidu, udělal jste strašnou chybu," prohlásil Chameneí, který dohodu označoval její anglickou zkratkou JCPOA.

"My jsme přijali JCPOA, ale nepřátelství vůči islámské republice neskončilo. Teď vytahují otázku naší role v regionu a otázku raket. Když přistoupíme i na to, přijdou s dalšími tématy. Důvodem odporu USA proti (íránskému) vedení je to, že USA v minulosti Írán ovládaly a že (islámská) revoluce" s touto dominancí skončila, prohlásil Chameneí před davem, v němž většina k němu napřahovala zvednutou ruku.

Prohlásil také, že Írán nyní očekává, že Evropané poskytnou dostatečné záruky, aby Írán mohl dále dohodu uznávat. "Teď říkají, že chtějí, abychom dohodu dodržovali se třemi evropskými zeměmi, ale já těmto třem zemím nedůvěřuji... protože zítra udělají totéž co USA," sdělil vůdce na adresu evropských signatářů Německa, Francie a Německa. Dohodu podepsaly také Rusko a Čína a EU.

Témata:  Donald Trump USA Írán Alí Chameneí jaderná dohoda s Íránem

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy