Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo vyhostilo Tunisana podezřelého z terorismu

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - Německo dnes vyhostilo do Tuniska muže podezřelého z členství v teroristické organizaci Islámský stát (IS). Učinilo tak jen několik dní poté, co soud zamítl jeho odvolání proti chystané deportaci, informoval server Spiegel Online. Sedmatřicetiletý Hajkal Sajdání je podezřelý z podílu na několika teroristických útocích.

Sajdánímu, kterého tuniské úřady viní mimo jiné z podílu na atentátu na muzeum Bárdá v Tunisu před třemi lety, hrozí ve vlasti trest smrti. Přesto německý soud rozhodl o jeho vydání do Tuniska, neboť na nejvyšší trest platí v severoafrické zemi od roku 1991 moratorium, a jeho vykonání tak nehrozí.

Při teroristickém útoku na muzeum v tuniském hlavním městě v březnu 2015 zabili islamisté 22 lidí. Jednadvacet z nich byli zahraniční turisté.

Sajdání byl v Německu zadržen loni v únoru kvůli podezření, že jako člen teroristické organizace Islámský stát verboval nové bojovníky a že plánuje teroristický útok. Proti svému vydání do vlasti se Tunisan u soudů dlouho bránil. Německo se jej pokusilo deportovat již v červenci 2017. Z letadla připraveného k odletu se ale Sajdání dostal díky předběžnému opatření, které vydal soud.

Témata:  Německo terorismus

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.