Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

I přes zrušení dohody chtějí USA stále provádět inspekce v Íránu

Washngton D.C.
Washngton D.C.
Foto: Pixmac

Washington - Bílý dům si přeje, aby inspekce íránských jaderných zařízení pokračovaly navzdory tomu, že Spojené státy oznámily odstoupení od mezinárodní jaderné dohody s Teheránem. Agentuře AFP to sdělil vysoce postavený americký představitel. Washington podle tohoto zdroje očekává, že Írán bude nadále spolupracovat s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE), ať už dohoda bude platit, nebo ne.

Americký prezident Donald Trump oznámil odstoupení od dohody z roku 2015 v úterý. Podle něj je smlouva neúčinná, neboť mimo jiné nezabránila tomu, aby Teherán pokračoval v úsilí o vyrobení jaderné zbraně.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii, která kontroluje plnění dohody, ale opakovaně potvrdila, že Írán dosud své závazky týkající se jaderné technologie plnil.

Jadernou dohodu uzavřel Írán se šesti mocnostmi - USA, Francií, Británií, Německem, Čínou a Ruskem - a s Evropskou unií. Cílem bylo pozastavit íránský jaderný program výměnou za zmírnění protiíránských sankcí. Ostatní signatáři se po úterním oznámení USA vyslovili pro zachování dohody.

Témata:  Írán USA Donald Trump

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy