Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo: Demonstrace na podporu popíračky holokaustu

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Na 450 lidí dnes podle odhadu policie v západoněmeckém Bielefeldu manifestovalo za propuštění odsouzené popíračky holokaustu Ursuly Haverbeckové. Akci pořádala neonacistická strana Pravice (Die Rechte). Protidemonstrace se zúčastnilo asi 600 lidí, uvedla s odkazem na policejní odhady agentura DPA. Obě akce byly z větší části pokojné, sdělila policejní mluvčí. Policie i pořadatelé na obou stranách počítali s mnohem menší účastí.

Oba průvody se po různých trasách vydaly k bielefeldské věznici, kde si má 89letá Haverbecková odpykat dvouletý trest. Výkon trestu měla nastoupit už minulé úterý, ale několik dní byla nezvěstná a policie ji zatkla až toto pondělí.

Během dnešní demonstrace došlo k potyčkám mezi policií a zhruba stovkou stoupenců levice. Dva policisté byli lehce zraněni a dvě osoby byly předběžně zadrženy kvůli kladení odporu policii, uvedla policejní mluvčí. Někteří účastníci protidemonstrace si prostřednictvím twitteru stěžovali, že policie bránila příjezdu odpůrců neonacistické akce.

Haverbecková byla potrestána za opakované výroky, že nacistická genocida Židů se nikdy neuskutečnila, že nacistický tábor v Osvětimi v okupovaném Polsku nebyl vyhlazovací, ale jen pracovní, a že holokaust je největší lež v dějinách.

Její manžel Werner Georg Haverbeck, který zemřel v roce 1999, byl za války určitou dobu ve vedení nacistické strany NSDAP.

Nacisté a jejich spojenci během druhé světové války vyvraždili v rámci takzvaného konečného řešení židovské otázky téměř šest milionů převážně evropských Židů. Popírání holokaustu je v Německu trestné.

Témata:  Německo holocaust demonstrace

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.