Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie bojkotuje sankce USA vůči Íránu

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Sankce, které chce americký prezident Donald Trump obnovit proti zahraničním společnostem spolupracujícím s Íránem, jsou nepřijatelné a musejí být předmětem vyjednávání s Evropany. V rozhovoru pro deník Le Parisien to řekl šéf francouzské diplomacie Jean-Yves Le Drian.

"Řekneme Američanům, že sankce, které přijmou, se týkají jen jich," upozornil francouzský ministr a zdůraznil, že Evropané považují za zcela nepřijatelné, aby USA do svých sankčních opatření zahrnovaly firmy jiných zemí.

Trump v úterý oznámil, že jeho země odstupuje od mezinárodní dohody s Íránem, která měla za cíl omezit íránské jaderné aktivity. Zároveň řekl, že se tím obnoví sankce proti americkým i neamerickým společnostem obchodujícím s Íránem.

"Evropané nemohou doplácet na to, že Spojené státy dohodu zrušily," prohlásil šéf francouzské diplomacie. Evropané musejí podle něj přijmout opatření nezbytná k ochraně zájmů svých firem a zahájit za tímto účelem jednání s Washingtonem.

Rozhodnutí USA ukládá zahraničním společnostem velmi krátké lhůty, a to od tří do šesti měsíců, aby se stáhly z Íránu. Zároveň platí okamžitý zákaz uzavírat smlouvy nové pod hrozbou sankcí ze strany USA. Francouzská vláda už naznačila, že by na úrovni Evropské unie chtěla s USA vyjednat výjimky, například pro firmy, které v Íránu již působí. EU musí podle Le Driana ovšem jednat rychle a dohodnout se v řádu týdnů.

Francie se do obnovení investic v Íránu hodně angažovala. S Íránem spolupracuje ropný koncern Total, dodávky obnovily automobilky Renault a Peugeot i evropský letecký výrobce Airbus, který sídlí v jihofrancouzském Toulouse.

Trojice evropských zemí (Francie, Británie a Německo), která podepsala dohodu s Íránem, dala najevo, že ji chce udržet při životě. Zároveň Írán projevil ochotu ji nadále respektovat. Požaduje ale záruky, že mu nevzniknou kvůli americkému kroku vážné ekonomické škody.

Témata:  Francie USA Írán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy