Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předsedkyně nás šikanuje, tvrdí odcházející členové polské strany

Polští politici
Polští politici
Foto: pis.org.pl

Varšava - Polskou opoziční stranu Moderní dnes opustil její zakladatel a bývalý předseda Ryszard Petru, který se rozhodl dále působit ve sněmovně jako nezávislý opoziční poslanec. Následoval tak podle médií příkladu dalších pěti kolegů a kolegyň, včetně své partnerky Joanny Schmidtové, stěžujících si na údajné šikanování od nové předsedkyně strany Katarzyny Lubnauerové.

"Je to mé individuální, velmi těžké rozhodnutí. Odcházím se smutkem a lítostí. Nemohu ale brát odpovědnost za stranu, na kterou nemám vliv," uvedl Petru, který loni v listopadu prohrál volby o křeslo šéfa strany.

Nechápe prý mnohá rozhodnutí nového vedení, ani s nimi nesouhlasí. Stranu Moderní si totiž představoval jako reformátorské uskupení s permanentní programovou protinabídkou vůči konzervativní straně Právo a spravedlnost (PiS), která nyní vládne Polsku. Takovým uskupením ale strana přestává být, už nejde "proti proudu".

Petru přislíbil, že s případným založením nového politického subjektu vyčká, aby neusnadnil vítězství PiS v místních volbách, které se mají uskutečnit letos na podzim. Plánuje ale přijít s "programovou protinabídkou" před parlamentními volbami v příštím roce.

Neoliberální strana Moderní ve volbách před třemi lety získala více než milion hlasů a 28 ze 460 poslaneckých křesel v Sejmu, dolní komoře polského parlamentu. Soupeřila s Občanskou platformou o roli vůdce opozice, v průzkumech v jednu chvíli dokonce předstihla PiS, ale její popularita prudce poklesla až ke hranici zvolitelnosti poté, co vysvitlo, že její předseda Petru právě během bouřlivých opozičních protestů v parlamentu odjel i se svou přítelkyní na dovolenou do Portugalska, připomněl server Onet.pl.

Témata:  Polsko politici politika politické strany

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy