Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump nařídil ministerstvu obchodu, aby pomohlo čínské firmě ZTE

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Washington - Americký prezident Donald Trump nařídil ministerstvu obchodu Spojených států pomoci čínskému výrobci telekomunikačních zařízení ZTE. Uvedl to na dnes na twitteru. Týž úřad v dubnu zakázal americkým firmám prodávat ZTE součástky a software, což firmu tento měsíc přimělo zastavit své hlavní podnikatelské aktivity. Trumpův krok je podle agentury Reuters ústupkem Washingtonu vůči Pekingu před jednáním delegací obou zemí o vzájemných obchodních sporech. Ta budou pokračovat příští týden.

"V Číně zaniklo příliš mnoho pracovních míst. Ministerstvo obchodu dostalo pokyn to zařídit!" napsal Trump na twitteru a dodal, že na řešení spolupracuje s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Zákaz obchodování se ZTE je důsledkem nedodržení dohody, kterou firma uzavřela s vládou USA poté, co se v loňském roce u soudu přiznala k porušování amerických sankcí. Kupovala americké součástky, instalovala je do svých zařízení a nelegálně je posílala do Íránu. Vymyslela důmyslný systém, aby nelegální aktivity ukryla. Na pokutách už kvůli tomu v USA zaplatila 890 milionů dolarů (zhruba 19 miliard Kč).

Trumpův pokyn bude mít výrazný dopad nejen na obchodování samotné ZTE, ale i na její americké dodavatele jako jsou výrobci čipů Qualcomm a Intel. Americké společnosti dodávají podle odhadů 25 až 30 procent součástek do smartphonů a zařízení pro budování telekomunikačních sítí, které vyrábí ZTE.

ZTE patří mezi největší výrobce telekomunikačních zařízení na světě. Ve Spojených státech je firma jedním z největších dodavatelů chytrých telefonů, které od ní odebírají američtí mobilní operátoři AT&T, T-Mobile US a Sprint.

Témata:  Donald Trump USA ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy