Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Oslavy Dne Jeruzaléma: 30 tisíc Izraelců pochodovalo městem, zpívali vítěznou píseň z Eurovize

Izrael, Jeruzalém
Izrael, Jeruzalém
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Desítky tisíc Izraelců dnes pochodovaly v rámci oslav Dne Jeruzaléma ulicemi tohoto města. Akce se uskutečnila pouhý den před chystaným přestěhováním amerického velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma, které podle očekávání kromě nadšení Izraelců vyvolá i protesty Palestinců. Na násilnosti se připravuje izraelská armáda i palestinští zdravotníci, informovala dnes agentura AP.

Podle izraelské policie se dnes oslav v ulicích Jeruzaléma zúčastnilo až třicet tisíc lidí. Den Jeruzaléma je svátek, kdy si Izrael připomíná obsazení východní části města za války v roce 1967. Připojení východní části Jeruzaléma k Izraeli mezinárodní společenství neuznalo.

Během pochodu lidé nad hlavami mávali izraelskými vlajkami, zpívali a tančili. Jednou z písní, která v ulicích Jeruzaléma zněla, byla skladba Toy, se kterou Izraelka Netta Barzilaiová zvítězila v noci na dnešek v mezinárodní písňové soutěži Eurovize, a zajistila tak Izraeli pořadatelství příštího ročníku tohoto hudebního klání.

"Uvidíme se v Jeruzalémě," řekla zpěvačka Netta těsně po vítězství v přímém přenosu milionům diváků nejen v Evropě. Mnozí Izraelci její vítězství v předvečer přesunutí americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma podle světových agentur vnímali jako další triumf své země.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na slavnostní recepci u příležitostí pondělního přesunu amerického velvyslanectví z Tel Avivu vyzval i další země, aby se k USA připojily a své zastupitelské úřady do Jeruzaléma přestěhovaly. Z osmadvaceti se recepce zúčastnili jen čtyři velvyslanci zemí Evropské unie: Česka, Rakouska, Maďarska a Rumunska.

Zatímco Izrael rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa o přesunu ambasády vítá, Palestince pobouřilo, neboť východní část Jeruzaléma považují za své budoucí hlavní město. Washington už podle nich nyní nemůže být považován za nestranného zprostředkovatele mírových rozhovorů. Na pondělí se chystají protesty. Podle agentury AP se na ně připravuje izraelská armáda a policie, ale i palestinští zdravotníci.

"Není pochyb, že co se týče bezpečnosti, bude to náročný týden," uvedl dnes mluvčí izraelské policie Micky Rosenfeld.

Témata:  Jeruzalém Izrael Velvyslanectví USA

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy