Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Somálec byl v Německu obviněn z napomáhání teroristům

Teroristé
Teroristé
Foto: saharareporters.com

Berlín - Německé státní zastupitelství obžalovalo 20letého Somálce kvůli údajnému členství v teroristické organizaci Šabáb. Abduqaadira A. viní mimo jiné z pokusu o vraždu a napomáhání k vraždě, uvedlo dnes zastupitelství.

Muž byl zadržen v únoru ve spolkové zemi Hesensko. Je podezřelý, že se v roce 2012 v somálské metropoli Mogadišo nechal naverbovat a vycvičit. Vrchní zemský soud ve Frankfurtu nad Mohanem nyní obžalobu zkoumá a termín procesu ještě nestanovil.

Podle vyšetřovatelů mladík poskytoval podporu jednomu atentátníkovi při útoku na mešitu. Zastřelen byl tehdy jeden člověk. Později údajně dostal příkaz zavraždit pracovníka somálské vlády. Somálec na něj sice střílel, ale nezranil ho smrtelně. Proto ho teroristická organizace zadržela, informovala agentura DPA.

Muži se podařilo v říjnu 2012 uprchnout a v červenci 2014 se po útěku přes několik afrických zemí a Itálii dostal do Německa. Od únorového zatčení je ve vyšetřovací vazbě.

Témata:  Německo Al-Šabáb terorismus terorismus v Somálsku soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy