Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kreml mění názor, sankcemi zničené firmy možná nakonec podpoří

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

MOskva - Ruská vláda zvažuje možnosti, jak podpořit společnosti průmyslového impéria oligarchy Olega Děripasky Rusal a GAZ, které zasáhla poslední várka sankcí Spojených států. Podíly v těchto firmách ale kupovat nehodlá. Podle agentury Reuters to dnes prohlásil ministr financí Anton Siluanov.

"Jedná se o úvěrové pomoci, kterou by společnostem Rusal a GAZ poskytl ústav Promsvyazbank (PSB)," uvedl Siluanov v rozhovoru s novináři. O rozsahu případné podpory se však nezmínil.

Rusal a GAZ se 6. dubna ocitly na novém sankčním seznamu Spojených států, který je reakcí na údajné vměšování Moskvy do předloňských amerických voleb. Rusal je druhým největším světovým producentem hliníku, GAZ je ruskou jedničkou ve výrobě nákladních vozů.

V tuto chvíli vláda podle ministra neuvažuje o koupi podílů v En+ nebo Rusalu, aby zmírnila dopad sankcí. Děripaskova skupina En+ drží v Rusalu 48 procent a je jeho největším akcionářem. Čistý dluh hliníkárenské firmy koncem března činil 7,9 miliardy dolarů (169 miliard Kč). Děripaska před časem souhlasil, že sníží svůj podíl v En+ pod 50 procent poté, co vláda USA oznámila, že zváží odvolání sankcí, pokud se miliardář vzdá kontroly. Podle výroční zprávy Rusalu držel Děripaska v EN+ koncem prosince 76 procent.

Témata:  Rusko ekonomika protiruské sankce Oleg Děripasky firmy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy