Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za sabotování voleb basa, pohrozil Maduro odpůrcům včetně církve

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Venezuelský režim pohrozil pokutami i vězením těm, kdo budou vyzývat k neúčasti v nedělních prezidentských volbách. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na venezuelskou ústřední volební komisi. Prezidentské volby, v nichž má téměř jisté vítězství současný autoritářský prezident Nicolás Maduro, bojkotují hlavní opoziční strany. K jejich odložení opakovaně vyzývá i řada států regionu, v pondělí tak znovu učinila i venezuelská církev.

"Chceme jen ještě jednou připomenout, že zákon zakazuje odrazovat voliče od hlasování," prohlásila v pondělí na tiskové konferenci šéfka ústřední volební komise Tibisay Lucenaová. Dodala, že sankcím, které zahrnují pokuty i vězení, se vystavují také média, pokud budou vyzývat k bojkotu.

Nedělní prezidentské volby se podle zvyklostí měly uskutečnit až koncem letošního roku, režim ale jejich konání uspíšil. Hlavní opoziční strany je bojkotují, protože nechtějí "legitimizovat podvodné praktiky" autoritářské vlády. Ta dlouhodobě pronásleduje své politické odpůrce a v posledních dvou letech klade administrativní překážky pro účast opozice ve volbách. Někteří opoziční lídři mají zákaz ucházet se několik let o politické funkce. Už několik předchozích voleb provázely nepravosti.

Podle dubnového průzkumu střediska Meganálisis se hodlá nedělních voleb účastnit jen asi 30 procent z 19 milionů venezuelských voličů, což by byla podle venezuelského opozičního deníku El Nacional rekordně nízká účast. Zákon nicméně nestanoví žádnou minimální hranici platných volebních hlasů. Pro prezidenta Madura je ale vyšší účast důležitá z psychologického hlediska, aby mohl své kroky hájit tím, jakou má podporu obyvatel.

Venezuela je už několik let v hluboké ekonomické krizi, v níž se lidem nedostává základních potravin a léků. Značný podíl na této situaci má socialistická hospodářská politika současné vlády, která se mimo jiné nedokázala vypořádat s hlubokým propadem cen ropy před několika lety.

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy