Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komplic neonacistických teroristů je prý nevinný

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Berlín 15. května - Zproštění viny požadují obhájci pro Ralfa Wohllebena, který byl podle vyšetřovatelů nejdůležitějším pomocníkem německé neonacistické skupiny Národněsocialistické podzemí (NSU). Ta v letech 2000 až 2007 zavraždila devět mužů tureckého a řeckého původu a jednu německou policistku. Obžaloba chce pro muže, který je už šest let ve vazbě, trest odnětí svobody ve výši 12 let.

Teroristická buňka NSU, která má podle obžaloby na svědomí i dvojici bombových útoků v přistěhovaleckých čtvrtích Kolína nad Rýnem a 15 přepadení bank, sestávala z trojice členů - Uwe Mundlose, Uwe Böhnhardta a Beaty Zschäpeové. Dvojice mužů se zabila v roce 2011, když jim policie náhodou přišla na stopu, a tak je Zschäpeová jedinou členkou skupiny, která stanula před soudem.

Mezi čtveřicí spoluobžalovaných je také třiačtyřicetiletý bývalý člen krajně pravicové Národnědemokratické strany Německa (NPD) Wohlleben. Jeho obhájci dnes prohlásili, že je nevinný. Celý proces pak označili za politický a neférový. Odmítly také, že by Wohlleben pomáhal trojici sehnat zbraň české výroby ČZ 83, s níž pak zabila devět lidí. "Ralf Wohlleben nebyl nenávistný vůči cizincům," nechala se slyšet obhájkyně Nicole Schneidersová, která byla dříve taktéž členkou NPD.

Už více než pět let trvající proces by mohl brzy skončit. Závěrečnou řeč mají ještě pronést obhájci tři obhájci Zschäpeové, s nimiž se v průběhu procesu rozkmotřila, a poté by mohly padnout rozsudky.

Témata:  Německo soudy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy