Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA zavedou sankce proti šéfovi íránské centrální banky

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Washington - Spojené státy dnes zavedly sankce proti guvernéru íránské centrální banky Valíolláhu Sajfovi, který podle amerického ministerstva financí převáděl milionové sumy hnutí Hizballáh. Sankcemi jsou rovněž postiženy tři další osoby a banka al Bilád se sídlem v Iráku, přes níž peněžní toky pro radikální hnutí směřovaly.

Dokument amerického ministerstva Sajfa označuje za "globálního teroristu se zvláštním pověřením". Podle ministra Stevena Mnuchina guvernér íránské centrální banky tajně rozesílal peníze íránských revolučních gard Hizballáhu přes banku al Bilád. Její ředitel Aras Habíb je další osobou na novém sankčním seznamu, stejně jako Sajfův zástupce Alí Tarzálí.

Sankce jsou podle ministerstva financí USA součástí "agresivní kampaně" proti íránským revolučním gardám a jejich spojencům. Vyhlášeny jsou v souvislosti s nedávným rozhodnutím Washingtonu odstoupit od jaderné dohody šesti světových mocností s Íránem z roku 2015.

"Sajf se spolčil s revolučními gardami, aby v různých měnách převedl miliony dolarů prostřednictvím mezinárodního finančního systému s cílem umožnit revolučním gardám, aby financovaly své aktivity v zahraničí," uvádí se v prohlášení ministerstva financí.

Podle agentury AP mají sankce dál izolovat Írán od globálního finančního systému. Guvernér íránské centrální banky je podle agentury vystaven ještě takzvaným druhotným sankcím, které postihnou každého, kdo se Sajfem vstoupí do obchodního styku.

Témata:  USA Írán

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy