reklama

Zástupci EU se pokoušejí přesvědčit Teherán, aby principy dohody o omezení jaderného programu respektoval i po kroku Washingtonu z minulého týdne. Americký prezident Donald Trump oznámil, že USA od úmluvy odstoupí a na Írán uvalí tvrdé hospodářské sankce. Írán už oznámil, že pokud se nepodaří pokračování smlouvy zajistit, opět začne s obohacováním uranu. Zaríf se už odpoledne s Mogheriniovou sešel k dvoustrannému jednání.

Mogheriniová večer prohlásila, že je třeba zajistit pokračování evropského strategického zájmu. "Budeme pracovat na tom, jak může EU dohodu udržet, zajistit své hospodářské zájmy i to, že Írán nezíská jaderné zbraně," poznamenala. Evropští ministři budou dnes nejprve jednat sami, Zaríf se s nimi setká až ve druhé části rozhovorů.

O věci budou ve středu večer jednat v Sofii i šéfové států a vlád bloku. EU totiž také řeší, jak zajistit, aby obnovené americké sankce nedopadly na unijní firmy, které v dobré víře začaly po uvolnění sankčních opatření v souvislosti s dohodu v roce 2015 s Íránem obchodovat.

Britský ministr zahraničí Boris Johnson před schůzkou poznamenal, že z pohledu Londýna je jaderná dohoda zásadní pro společnou bezpečnost. "S Francií a Německem hledáme, jak se posunout dál," prohlásil Johnson s tím, že země nyní řeší možnosti jak dál zajistit zmírnění sankcí v případě, že Teherán bude dál dodržovat svou část dohody.

Dnešní jednání je ale podle něj také příležitostí, jak íránské straně sdělit znepokojení z dalších kroků země, které komplikují situaci na Blízkém východě, včetně programu balistických střel.

"Také vyzývám Spojené státy, aby se zdržely akcí, které by mohly ostatním stranám dohody bránit v tom, aby dodržovaly její závazky, včetně zmírnění dopadu sankčních opatření prostřednictvím obchodu," dodal britský ministr.

Dohodu v roce 2015 podepsali také Rusko a Čína, jejichž metropole Zaríf navštívil v uplynulých dnech. Na jejím základě signatářské země odvolaly ekonomické sankce vůči Íránu výměnou za to, že islámská republika výrazně zpomalila svůj jaderný program.