Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý ministr zahraničí šije do Trumpa. Na vojenské akademii varoval před národní krizí etiky

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Washington - Za skrytý útok na prezidenta Donalda Trumpa označují americká média středeční projev bývalého ministra zahraničí Rexe Tillersona na vojenské akademii ve Virginii. Bývalý šéf diplomacie, kterého prezident v březnu z úřadu uvolnil, varoval před ohrožením americké demokracie, které by mohla vyvolat "národní krize poctivosti a etiky".

Tillerson poukázal na opakující se útoky na prokazatelná fakta, které by mohly Ameriku připravit o její svobodu. Jedině společnost schopná prosazovat pravdu a vyvracet "alternativní realitu" může být podle bývalého ministra zahraničí svobodná.

Šestašedesátiletý politik a manažer Trumpa nejmenoval, ale podle agentury AP jeho kritika očividně mířila na prezidenta USA. Tillerson varoval před lidmi, kteří "odmítají nebo ignorují osvědčené spojence a popírají, že zásady volného obchodu prospívají globálnímu růstu".

Trump, který loni Tillersona přizval do vlády nedlouho po své lednové inauguraci, oznámil jeho vyhazov na twitteru. Sám pak přiznal, že se s ním osobně nesetkal. Ve funkci Tillersona nahradil bývalý šéf rozvědky CIA Mike Pompeo.

Témata:  Donald Trump USA EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy