Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministr zahraničí USA Pompeo chce agresivní prosazování Trumpovy politiky

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Nový americký ministr zahraničí Mike Pompeo ve středu své kolegy upozornil na "zásadní oprávněnost" amerických postojů ve světové politice a vyzval je, aby zahraniční politiku prezidenta Donalda Trumpa prosazovali "pevně a agresivně". Pompeo, který v dubnu převzal funkci po bývalém šéfovi diplomacie Rexi Tillersonovi, k zaměstnancům ministerstva promluvil po svém jmenování poprvé.

Americká diplomacie by podle Pompea měla znovu nabýt svou hrdost. Diplomaté by měli jednat s přesvědčením, že "americká věc" je správná. "Hrdost není drzost ani chvástání, je to důvěra v sebe sama a ve vlastní ideje. V našem případě je to zásadní oprávněnost amerických postojů. Je to agresivnost podložená odůvodněným vědomím, že naše věc je správná a mimořádná, že je založená na nejvlastnějších amerických zásadách," řekl ministr.

Úkolem americké diplomacie je podle Pompea pečovat o společenství lidské důstojnosti, osobní svobody, demokracie, národní svrchovanosti a vlády práva. Úkolem je zároveň zmařit snahy těch, kdo chtějí tyto hodnoty ničit. "Musíme být hrdí a sebejistí, pokud jde o Ameriku a její hodnoty. Tuto diplomatickou hrdost bychom měli donést až na konec světa s pokorou a šlechetností, se zkušeností a odvahou, kterou všichni máte," řekl ministr svým kolegům.

Teze o návratu "hrdosti" americké politiky je podle agentury AP Pompeovým oblíbeným heslem, které mnozí zaměstnanci ministerstva přijali s úlevou. Vidí v ní ústup od politiky exministra Tillersona, který se uchýlil k výrazným rozpočtovým škrtům a k omezování diplomatického personálu.

Pompeo už některá Tillersonova rozhodnutí zrušil. Odvolal šestnáctiměsíční zákaz přijímání nových pracovníků a znovu povolil manželkám diplomatů, aby byly zaměstnány na velvyslanectvích USA v cizině. "Máme štěstí, že náš prezident si cenní síly diplomacie a rozumí jí, že ví, že musíme využívat všechny zbraně našeho diplomatického arzenálu," řekl Pompeo.

Témata:  Donald Trump USA prezident USA Mike Pompeo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy