Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V íránském Kázerúnu se protestovalo, jeden člověk byl zabit

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Teherán - Nejméně jeden člověk byl zabit při protestu v jihoíránském městě Kázerún. Íránská agentura Fars dnes oznámila, že zraněno bylo šest osob a že při protestu, který se konal ve středu večer, účastníci zapálili policejní stanici.

"Menší počet lidí se sešel k protestu proti rozhodnutí místních úřadů přerozdělit Kázerún a z několika jeho částí udělat nové město," vysvětlila Fars středeční události.

Incident připomněl události na přelomu roku, kdy se v Íránu demonstrovalo v 80 městech proti chudobě, ale na některých místech i proti vládnoucím duchovním.

Agentura ISNA oznámila, že podle místních úřadů je situace v Kázerúnu pod kontrolou, i když "sporadicky se tam ještě protestuje".

Fars popřela zprávy opozičních skupin, podle nichž si středeční incident vyžádal životy několika lidí a že policie několik desítek osob zatkla.

Polooficiální agentura Tasním uvedla, že v Kázerúnu se proti zamýšlené správní reformě protestovalo několik týdnů. "Protesty ustaly, když úřady slíbily, že nebudou usilovat o změnu mapy města. Lidé jsou ale rozhořčeni, že vláda stále neoznámila, jak bude město rozděleno," uvedla agentura Tasním.

Na sociálních sítích se k událostem z Kázerúnu objevila videa, na nichž bylo vidět policisty zasahující slzným plynem, a také fotografie zraněných. Pravost těchto dokumentů ale nelze ověřit.

Témata:  Írán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy