Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zločinci, kteří se přistěhovali do USA, jsou zvířata, udeřil Trump

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Washington - Americký prezident Donald Trump dnes obhajoval svoje středeční výroky, v nichž označil za zvířata přistěhovalce, kteří se do země dostali nelegálně. Zdůraznil, že měl na mysli ty imigranty, kteří se stali členy gangu MS-13, nechvalně známého svou velkou brutalitou.

MS-13 je jedním z nejnásilnějších gangů v USA. Skupina vznikla v 80. letech na ochranu salvadorských imigrantů před znepřátelenými gangy v Los Angeles. Později se její činnost přesunula i do Salvadoru. Loni v listopadu americká policie pozatýkala přes dvě stovky členů gangu během rozsáhlé operace po celé zemi. Více než polovina zatčených je stíhána za porušení imigračního zákona, ale skoro všichni byli také obviněni z vražd, loupeží, obchodu s drogami či z vymáhání výpalného.

Trump zařadil mezi své priority boj proti MS-13 v rámci celkového boje proti kriminalitě a tento gang mu také posloužil jako jeden z argumentů pro ospravedlnění výstavby plotu na hranici s Mexikem.

Trump svůj názor pronesl ve středu při jednání s kalifornskými činiteli v souvislosti se snahou federální vlády zrušit zákon chránící migranty, který loni přijal kalifornský parlament.

Norma zakazuje místní policii ptát se zadržených osob, zda pobývají v zemi legálně. Brání také místním úřadům spolupracovat na zátazích proti imigrantům s federálními úřady.

Federální ministerstvo spravedlnosti podalo začátkem března žalobu požadující, aby soud zneplatnil ty části kalifornského zákona, které podle Washingtonu porušují ústavou garantovanou svrchovanost federálních zákonů. Federální zákony, pokud jsou v souladu s americkou ústavou, jsou nadřazené státním normám.

Trumpa dnes hájila také mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová. "Upřímně řečeno, myslím, že výraz zvíře není dost silný," řekla. Podle ní by měl Trump dělat všechno co je v jeho silách, aby "zastavil tyto hrozné a nechutné lidi".

Témata:  Donald Trump USA přistěhovalectví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy