Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přítel útočníka z Paříže byl obžalován

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Blízký přítel mladíka, který minulou sobotu večer v centru Paříže nožem zabil jednoho člověka a pět dalších zranil, byl obžalován ze spolupráce s teroristy s cílem plánovat útoky. Dvacetiletý Abdul Hakim A. je Francouz narozený v Čečensku, zadržen byl v neděli ve Štrasburku a je ve vazbě. V souvislosti se sobotním útokem byly v okolí Paříže ve čtvrtek rovněž zadrženy dvě ženy, uvedl bez bližších podrobností prokurátor François Molins. Informovala o tom agentura AP.

Sobotní útok v centru Paříže spáchal dvacetiletý Chasan Azimov, kterého zastřelila policie, když se k ní přibližoval se slovy "střílejte". Narodil se v Čečensku a měl podle Molinse francouzské a ruské občanství.

Agentura Amak, která je propagandistickým nástrojem teroristické organizace Islámský stát (IS) po incidentu zveřejnila video útočníka, v němž vyzývá muslimy v Evropě, aby se postavili bezvěrcům, pokud nemohou podpořit IS přímo v Iráku a Sýrii.

Azimov i Hakim A. byli podle Molinse na seznamu lidí, u kterých hrozila radikalizace.

Hakim A. policii tvrdil, že svého kamaráda několik měsíců neviděl. Zadržen byl ve Štrasburku, kde dříve Azimov bydlel.

Podle Molinse byl Hakim A. zadržen v souvislosti s tím, že si v loni v lednu v Paříži vzal za manželku ženu, která poté odjela do Sýrie. Do Paříže s ním tehdy jel Azimov. Molins rovněž uvedl, že Hakim A. často využíval šifrované komunikační služby, a to i během sobotního útoku.

Témata:  Francie EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy