Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Petr Pavel dostal Českou a slovenskou transatlantickou cenu

Generál Pavel
Generál Pavel
Foto: Army.cz

Bratislava - Předseda Vojenského výboru NATO, český generál Petr Pavel dnes dostal Českou a slovenskou transatlantickou cenu, která je každoročně předávána u příležitosti konání mezinárodní konference Globsec. Spolu s Pavlem byl tentokráte oceněn i výkonný viceprezident nevládní Atlantické rady Američan Damon Wilson.

Předávání zmiňované ceny je společnou iniciativou organizace Globsec a českého sdružení Jagello 2000. Ocenění Pavla organizátoři konference zdůvodnili jeho přínosem k posílení transatlantických vazeb během jeho působení na různých pozicích. Například v letech 2012 až 2015 byl Pavel náčelníkem generálního štábu české armády.

Loni dostal zmiňovanou cenu někdejší československý ministr obrany a diplomat Luboš Dobrovský, v minulosti byli oceněni například bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová a český diplomat Michael Žantovský.

Na konferenci Globsec dnes mezi jinými řečníky vystoupil český premiér Andrej Babiš, který kritizoval koncept takzvané dvourychlostní Evropské unie, pokud by rozdělil Evropu. Předseda české vlády se vyslovil i pro to, aby se debaty o budoucnosti EU účastnily všechny státy bez ohledu na to, zda se zapojily do jednotlivých projektů užší spolupráce.

Témata:  Petr Pavel

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy