reklama

Meghaniny šaty až do pasu lichotivě obepínají postavu a sukně s protaženou vlečkou splývá v měkkých křivkách díky spodničce z trojí vrstvy hedvábné organzy. Tříčtvrteční rukávy dodaly nádech rafinované modernosti.

Harry i jeho svědek - starší bratr princ William - si oblékli tmavé vojenské uniformy s bílými rukavicemi. Pozornost přitom vzbudila skutečnost, že si ženich ponechal své rezavé strniště. Před oltářem uvítal Meghan slovy: "Vypadáš úžasně."

Nevěstinu róbu doplnil závoj s ručně vyšívanou kompozicí složenou z květin typických pro jednotlivé země britského Společenství. Prosté, elegantní a ohromující - to jsou první komentáře módních expertů. "Je to odvážná volba - vzít si šaty bez jakýchkoli ozdob. Nesmírně silné módní vyjádření. Je to moderní a klasické zároveň," řekla agentuře AP Phillipa Lepleyová, přední londýnská svatební návrhářka. "Celkový vzhled je odkazem na 50. léta a je nádherný!"

Královna Alžběta půjčila 36leté nevěstě diamantovou korunku, která byla v roce 1932 vyrobena pro královnu Marii a krom diamantů a platiny na ni byla použitá také středová brož z roku 1893. Meghan měla také náušnice od Cartiera a k svatební róbě zvolila střevíčky z hedvábného saténu.

Podle prohlášení Kensingtonského paláce, který informoval o Kellerové coby autorce šatů, si Meghan přála šaty "s elegantní estetikou, bezchybným provedením a uvolněným vzhledem".

Dá se předpokládat, že stejně jako v minulosti i nyní Meghanina volba ovlivní podobu svatebních šatů po celém světě. V 80. letech definovala pohádkový vzhled nevěst princezna Diana, která při svatbě s princem Charlesem zvolila šaty s romantickými detaily a dramatickou vlečkou.

A když si v roce 2011 princ William bral Kate Middletonovou, staly se její krajkové šaty s dlouhými rukávy okamžitě novým trendem, který nevěsty vrátil k tradičnějším, krajkovým a více zahalujícím svatebním róbám.

Královna Alžběta II. do kaple svatého Jiří ve Windsoru přijela v šatech z potištěného hedvábí a v plášti limetkové barvy doplněné kloboukem stejné barvy ozdobeným fialovými květinami a peřím. Celý královnin outfit podle Buckinghamského paláce vytvořil návrhář Stuart Parvin. Královnin manžel, princ Philip, zvolil tmavý oblek.