reklama

Volba nového jekatěrinburského starosty se má konat letos, ale radní na dubnové schůzi rozhodli, že hlasovat se nebude. Místo toho ho vyberou zákonodárci z uchazečů doporučených výběrovou komisí. Takové uspořádání podle radních ušetří peníze a umožní lépe řešit ekonomické problémy. V Rusku si starostu volí již méně než deset měst, zatímco zbývající přešla ke jmenování.

"Tohoto se účastnit nebudu, odcházím z funkce," řekl podle ruských médií Rojzman na dnešní schůzi zastupitelstva. "Rozhodnutí je konečné, co bude dál, nevím," dodal starosta s tím, že zrušení přímých voleb protiřečí zájmům města i jeho obyvatel.

Rojzman v roce 2013 nečekaně hladce porazil kandidáta vládní strany Jednotné Rusko. Jako starosta proslul tím, že si troufal kritizovat prezidenta Vladimira Putina i místního gubernátora, či naopak se zastat opozice a novinářů.

Rojzman chtěl loni kandidovat na gubernátora, ale úřady ho k volbám nepustily. Pětapadesátiletého politika mnohá ruská média označují za kontroverzní postavu, proslul nekompromisním, často krutým a bezohledným bojem proti šíření drog. V sovětské éře byl ve vězení kvůli podvodům, vysokou školu studoval 18 let. Je spisovatelem a básníkem, malířem a šampionem Ruska v závodech terénních automobilů.