Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gramatické chyby, šokující jazyk. Trumpovy tweety baví i děsí svět

Twitter
Twitter
Foto: Pixabay

Washington - Americký prezident Donald Trump s veřejností komunikuje prostřednictvím twitteru, ne všechny vzkazy jsou ale jeho autorským dílem. Podle dnešní informace listu The Boston Globe tweety často navrhuje a vyrábí personál Bílého domu, který do textů zařazuje i gramatické a stylistické chyby typické pro prezidentův projev.

Časté používání vykřičníků a velkých písmen, útržkovité věty, prohřešky proti pravopisu - to všechno jsou typické známky Trumpova stylu, napsal bostonský list. Prezidentovy tweety ale nebývají výsledkem spontánních úvah, nýbrž pečlivé práce štábu poradců znalých dynamiky a stylu svého šéfa.

Někteří z poradců si dokonce libují v kritice, která na Trumpovu adresu zaznívá ze strany washingtonských elit, šokovaných jazykem hlavy státu. Bílý dům věří, že tweety s gramatickými chybami a překlepy prezidenta přibližují prostým voličům.

V praxi to vypadá tak, že pracovník Bílého domu, který cítí potřebu oslovit veřejnost prezidentským tweetem, navrhne Trumpovi tři až čtyři varianty textu. Prezident si vybere některý z nich, případně text upraví.

"Trumpův tým si už natolik zvykl na prezidentův styl, že ani poučení čtenáři nedokážou rozeznat, které vzkazy na twitteru jsou dílem pomocníků a které skutečně napsal Trump, většinou ráno v koupelně nebo při sledování oblíbené televize Fox News," napsal deník.

Analýze prezidentových vzkazů na twitteru se věnují odborníci, vznikl dokonce účet, který od loňského března v procentech odhaduje míru Trumpova autorství.

Témata:  Donald Trump prezident USA X (dříve Twitter)

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy