Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenský parlament odmítl předčasné volby, opozice zuří

Bratislava, ilustrační fotografie
Bratislava, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Bratislava - Slovenský parlament dnes odmítl návrh na vypsání předčasných voleb, který předložila opozice po politické krizi vyvolané dosud neobjasněnou únorovou vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Předlohu nepodpořili poslanci koalice, která po rezignaci Roberta Fica z postu premiéra vytvořila novou vládu.

Opoziční strany navrhovaly uspořádat předčasné parlamentní volby letos 8. září, tedy půl druhého roku před skončením stávajícího čtyřletého volebního období. Za nové volby několikrát demonstrovaly v ulicích slovenských měst tisíce lidí.

Vypsání předčasných voleb po vypuknutí politické krize původně požadovala i nejmenší koaliční strana Most-Híd. Po březnové demisi Fica se Most-Híd ale dohodl se zbylými dvěma koaličními stranami na vytvoření nové vlády. Novým premiérem se stal místopředseda Ficovy strany Směr-sociální demokracie Peter Pellegrini, v jehož kabinetu pokračuje většina ministrů předchozího kabinetu. Fico se následně vrátil do parlamentu jako poslanec, jímž se stal po posledních volbách v roce 2016. V době působení v čele kabinetu nemohl Fico podle ústavy mandát poslance vykonávat.

"Vláda Petera Pellegriniho dokazuje, že není vládou změny. Robert Fico byl sesazen z pozice premiéra, ale sám nás ujistil, že nikam neodchází. Tuto vládu neřídí veřejný zájem," řekla po hlasování sněmovny poslankyně nejsilnější opoziční strany Svoboda a solidarita Jana Kiššová, která byla jedním z navrhovatelů zákona o zkrácení stávajícího volebního období.

Po vraždě Kuciaka výrazněji klesla obliba Směru-SD, který ale zůstal nejpopulárnější politickou stranou v zemi. Z propadu Směru-SD podle průzkumů veřejného mínění opoziční parlamentní strany nevytěžily.

Témata:  Slovensko Smer SD Robert Fico

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.