Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vatikánské bance klesl zisk . Už není nejuzavřenější na světě, přesto má speciální klienty

Vatikán, ilustrační foto
Vatikán, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Vatikán - Čistý zisk vatikánské banky, jejíž oficiální název je Institut náboženských záležitostí (IOR), loni klesl na 31,9 milionu eur (819,8 milionu Kč) z 36 milionů eur v roce 2016. Výsledky v předloňském roce pozitivně ovlivnilo uvolnění 13 milionů eur z mimořádných rezerv. Vyplývá to z dnešního sdělení IOR.

Banka měla loni zhruba 15.000 klientů, jejichž majetek činí dohromady 5,3 miliardy eur. To je o 400 milionů eur méně než předloni. Většinu klientů tvoří instituce spojené s Vatikánem, řádová společenství nebo jiná církevní zařízení, uvedla agentura APA.

Vatikánská banka dodala, že její investiční politika zůstává obezřetná a je pokračováním předchozí strategie. Je i v souladu s katolickou etikou. Banka tak loni neinvestovala do firem, které porušují či plně nerespektují globálně uznávaná pravidla v oblasti lidských práv, pracovních standardů, boje s korupcí nebo ochrany životního prostředí.

Vatikánskou banku založil v roce 1942 papež Pius XII., aby spravovala převážně peníze určené pro církevní instituce a charitativní práce. Má na starosti také penzijní systém pro tisíce zaměstnanců Vatikánu. Banka není přístupná veřejnosti, mezi její klienty patří zaměstnanci Vatikánu, řeholní řády, preláti a akreditovaní diplomaté ve Vatikánu.

V 80. letech důvěrou v banku otřáslo několik skandálů, časopis Forbes ji označil za nejuzavřenější banku světa. Za poslední roky však banka prošla pod novým vedením obrovskou proměnou. Mimo jiné uzavřela stovky účtů, zavedla přísná opatření proti praní špinavých peněz a zahájila vyšetřování podezřelých aktivit.

Témata:  Vatikán ekonomika EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy