Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán se odmítá podřídit sankcím USA: Amerika je v pasti starých iluzí, vzkázal íránský ministr zahraničí

Íránský ministr zahraničí Muhammad Džavad Zaríf
Íránský ministr zahraničí Muhammad Džavad Zaríf
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Teherán - Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf dnes odmítl kritiku ze strany šéfa americké diplomacie Mikea Pompea vůči Íránu. Zaríf ji označil za nepravdivou a postavenou na "starých iluzích". V rozhovoru se státí televizí také dodal, že Washington se stal "rukojmím nátlakových skupin".

Pompeo před dvěma dny řekl, že Washington uvalí sankce na Írán, pokud Teherán neomezí svoje vměšování, včetně vojenského, do záležitostí zemí na Blízkém východě. Americký ministr obvinil Teherán z podpory ozbrojených skupin v zemích, jako jsou Sýrie, Libanon a Jemen.

Zaríf reagoval prohlášením, že Pompeo jen opakuje stará americká obvinění proti Teheránu, "jen hlasitěji a neslušnějším tónem", uvedla agentura Reuters. "Pompeo a další američtí činitelé jsou v pasti starých iluzí. Jsou rukojmími zkorumpovaných nátlakových skupin," řekl Zaríf.

Pompeo o den dříve pohrozil, že Írán kvůli své zahraniční a jaderné politice potká nevídaný finanční tlak. Pompeo o nejtvrdších sankcích, jaké byly dosud vůči Íránu uplatňovány, hovořil při představování nové doktríny americké zahraniční politiky. Podle médií je už nyní pravděpodobné, že některé z amerických podmínek jsou pro Írán nepřijatelné.

Prezident Donald Trump před dvěma týdny oznámil, že USA odstupují od mezinárodní dohody s Íránem, která umožnila zmírnění protiíránských sankcí výměnou za ústupky Íránu v jeho jaderném programu, který byl podle obav Západu zaměřen vojensky. Pompeo zdůraznil, že tohoto cíle - tedy že Írán nezíská jadernou zbraň - lze dosáhnout prostřednictvím tlaku na Teherán, tedy i bez uvedené úmluvy.

Ostatní signatáři dohody s Íránem (Británie, Francie, Rusko, Čína, Německo, Evropská unie) dali v posledních dnech Teheránu najevo, že ujednání z roku 2015 chtějí dodržovat i po americkém odchodu.

Šéf generálního štábu íránské armády, generál Mohammad Bagherí dnes označil americké nejvyšší představitele za kruté, zkorumpované a figurující na výplatní listině Izraele. Prohlásil, že Teherán nebude podléhat tlaku Washingtonu, aby omezil svoje vojenské aktivity.

"Íránské ozbrojené síly jsou nyní díkybohu připravenější než kdy předtím a nebudou čekat na povolení nebo schválení jakékoli mocnosti, aby rozvíjely své obranné schopnosti," řekl Bagherí podle státní zpravodajské agentury IRNA. Podle generála nemá Washington odvahu k vojenskému střetnutí s Teheránem.

První náměstek syrského ministra zahraničí Fajsal Mikdád dnes prohlásil, že otázka případného stažení íránských či šíitských libanonských milicí ze Sýrie je záležitostí syrského vládnoucího režimu a nikomu jinému do toho nic není.

Témata:  Muhammad Džavad Zaríf Írán USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy