reklama

Nová centra lze vystihnout třemi slovy - příchod, rozhodnutí, návrat. Jsou určena k urychlenému rozhodnutí o osudu uprchlíka a k rychlému provedení deportace neúspěšných žadatelů o azyl.

Budou zde zadržovány velké skupiny uprchlíků a státní orgány, které rozhodují o jejich nároku na azyl, je budou mít po celou dobu pod kontrolou a budou schopny vykonat rozhodnutí úřadu.

Německá vláda tak reaguje na případy, kdy uprchlíci místo deportací zmizeli v podsvětí Německa anebo do jiné evropské země, a je nemožné je najít a deportovat.

Dosavadní německá politika byla začlenit nové příchozí do malých komunit po celé zemi. To však nahrávalo zmizení uprchlíků, když nedostali azyl.

"Všichni víme, jak těžké je deportovat lidi bez uprchlického statusu poté, co byly rozptýleni po celé zemi a zapustili kořeny v našich městech a obcích", řekl ministr vnitra Horst Seehofer minulý týden v německém parlamentu.

Německo zvláště pobouřil případ ze začátku měsíce, kdy skupina uprchlíků v táboře v Ellwagenu zabránila policii v deportaci jednoho z nich. K uklidnění situace a vynucení práva museli být nasazeni těžkooděnci.    

V centrech by měly být podchyceny i radikální a teroristické elementy. Německo má stále v živé paměti například útok kamionem na vánoční trhy v Berlíně v roce 2016. Útočník měl být deportován, ale policie jej nebyla schopna vypátrat. Navíc byl u azylového úřadu veden pod více jmény.

„V budoucnu se konec žádosti o azyl bude shodovat se začátkem deportace," řekl předseda CSU a bývalý bavorský premiér a dodal, že by chtěl, aby spolkové státy do podzimu založily nová velká střediska.

Neoficiálně, se vedle toho také mluví o tom, že vláda chce také omezit pnutí, které vzniká mezi uprchlíky a německou populací. Jejich izolováním a koncentrováním by se zbavila mnoha problémů, jako je drobná kriminalita nebo nevhodné chování migrantů, které vznikají v okolí malých azylových center. Zároveň by tím vzala vítr z plachet populistům, kteří právě toto často kritizují.

Celý plán kritizují neziskové organizace. Podle nich poškodí obraz Německa jako přátelské otevřené země. S uprchlíky navíc nebudou moci tak efektivně pracovat jako v malých uprchlických centrech. Navíc, to prý mezi Němci jen posílí protiuprchlické nálady. Vláda však již o spuštění tohoto plánu rozhodla.