reklama

Dlouholetý odpůrce kubánského režimu se narodil a vyrůstal na Kubě, avšak později získal venezuelské občanství. Od roku 1985, kdy se mu podařilo uprchnout z vězení v této jihoamerické zemi, Kuba i Venezuela usilovaly o jeho vydání. Na území USA vstoupil Posada v květnu 2005 ilegálně z Mexika a sám se vydal americkým úřadům, když zároveň požádal USA o politický azyl.

Havana i Caracas bývalého agenta CIA i někdejšího důstojníka venezuelských bezpečnostních sil obviňovaly, že se v roce 1976 podílel na atentátu proti letadlu kubánské společnosti Cubana de Aviación, na jehož palubě krátce po startu z Barbadosu zahynulo 73 lidí. Na svědomí měl mít sérii pumových atentátů v havanských hotelech v roce 1997. Americký soud v roce 2011 Posadu zprostil obvinění, že lhal o okolnostech svého příchodu do USA, aby získal v zemi azyl.

Posadova kariéra, podle mnohých kriminální, začala v roce 1961, kdy ho naverbovala CIA a vycvičila z něj experta na výbušniny. Jeho chvíle měla přijít při akci v Zátoce sviní. Po debaklu tohoto projektu nicméně na rozdíl od mnoha krajanů Posada CIA věřit nepřestal a zůstal v jejích službách. Působil v Guatemale, Venezuele, Portoriku i Mexiku. Pomáhal americké rozvědce v dodávkách zbraní pro nikaragujské ultrapravicové protivládní skupiny Contras a dál řídil akce proti Kubě.

Podle právníka Artura Hernandeze zemřel Posada ve floridském útulku pro seniory na rakovinu hrdla, kterou trpěl pět let.