Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpův twitter musí byt dostupný všem, nesmí nikoho blokovat, rozhodl soud

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Washington - Americký prezident Donald Trump na svém twitteru, který s oblibou používá pro komunikaci s veřejností, nesmí blokovat uživatele, jejichž názory se mu nelíbí, neboť by to bylo protiústavní. Rozhodl o tom dnes newyorský soud, který příslušnou žalobu řešil.

Žalobu na Trumpa loni podalo sdružení Knight First Amendment Institute při Kolumbijské univerzitě v New Yorku, které se označuje za ochránce prvního dodatku americké ústavy. Tento dodatek zaručuje svobodu slova, tisku, shromažďování a vyznání. Institut chtěl od soudu rozhodnout, zda veřejný činitel může zablokovat twitterové uživatele kvůli politickým názorům a zda uživatele může blokovat prezident jako nejvyšší veřejný představitel.

"Odpověď na obě otázky je ne," uvedla ve verdiktu soudkyně Naomi Reiceová Buchwaldová, která se případu věnovala. Zároveň konstatovala, že prezidentův twitter je veřejným fórem, kde hlava státu své kritiky blokovat nesmí.

Témata:  Donald Trump X (dříve Twitter)

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy