Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předseda EP Tajani připomíná: Za rok se budou konat volby do Evropského parlamentu

Antonio Tajani
Antonio Tajani
Foto: European Union

Brusel - Přesně rok zbývá do chvíle, kdy lidé v Evropské unii začnou volit nové složení Evropského parlamentu. V Bruselu to dnes připomněl stávající předseda europarlamentu Antonio Tajani. Od 23. do 26. května 2019 budou voliči vybírat 705 europoslanců. Jejich počet bude nižší kvůli odchodu Británie z evropského bloku o necelé dva měsíce dříve.

Volby v příštím roce budou podle Tajaniho nepochybně bojem. Kromě tradičního souboje stran levice, středu a pravice se podle něj bude jednat také o zásadní střet mezi "těmi, kteří věří v přínosy pokračující spolupráce a integrace na úrovni EU, a těmi, kteří by zvrátili to, čeho se dosáhlo za posledních sedmdesát let".

Tajani dnes novinářům připomněl, že nové složení europarlamentu ovlivní také to, kdo povede budoucí Evropskou komisi.

Politické frakce v EU se totiž snaží, podobně jako po posledních eurovolbách, prosadit koncept "vedoucího kandidáta", kdy by podle jejich názoru měl do čela komise nastoupit člověk vybraný nejsilnější frakcí v EP. Předsedu komise vybírají prezidenti a premiéři, europarlament s ním musí souhlasit.

"Podle nejnovějšího průzkumu Eurobarometru 50 procent Evropanů tvrdí, že se zajímá o evropské volby, byť pouze jeden ze tří ví, kdy se uskuteční," upozornil Tajani. Podle něj by do roka neměl o termínu voleb, ani o jejich významu pro budoucí směřování EU pochybovat už nikdo.

Témata:  EU Antonio Tajani Evropský parlament

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.