Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělé vydali zatykač na rappera, který vyzýval k vraždám

Španělská policie
Španělská policie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Madrid - Španělský soud dnes vydal mezinárodní zatykač na rappera známého pod pseudonymem Valtonyc, který byl odsouzen ke třem a půl roku vězení za podporu terorismu a výhružky ve svých textech. Hudebník podle některých médií patrně uprchl ze země krátce před stanoveným termínem nástupu trestu.

Čtyřiadvacetiletý rapper s občanským jménem José Arenas Beltrán se do problémů s justicí dostal kvůli některým svým textům, které podle soudu opěvovaly násilí páchané v minulosti baskickou teroristickou organizací ETA. Rodák z Baleárských ostrovů, kde je úředním jazykem katalánština a část obyvatel se hlásí ke katalánskému boji za nezávislost, rovněž v jednom z textů hovořil o vraždě veřejně známé osobnosti, která se kdysi pokoušela zabránit zavedení katalánštiny na tomto souostroví.

Soud mu za to loni vyměřil tři a půl roku vězení, což po jeho odvolání letos v únoru potvrdil nejvyšší soud. Některé nevládní organizace poté kritizovaly zákon o glorifikaci terorismu, na jehož základě byl Valtonyc odsouzen, jako normu ohrožující svobodu projevu.

Lhůta, kdy měl nastoupit výkon trestu, uplynula dnes. Rapper však ve středu na twitteru naznačil, že se nehodlá verdiktu podřídit. "Nedám jim to zadarmo, je legitimní povinností neuposlechnout tenhle fašistický stát. Nikdo se tu nevzdává," napsal.

Soud vydání zatykače zdůvodnil tím, že odsouzeného muže není možné v zemi kontaktovat a přimět k nástupu trestu.

Španělská prokuratura přitom začala řešit i další Valtonycovy výroky, které pronesl minulý pátek během jednoho z koncertů. Publikum vyzýval, aby zabíjelo příslušníky španělské civilní gardy.

Témata:  Španělsko hudba věznice násilí policie Španělsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy