Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maduro složil prezidentskou přísahu

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Venezuelský autoritářský prezident Nicolás Maduro už dnes složil přísahu jako prezident pro své další funkční období, které mu ale začíná až napřesrok v lednu. Informoval o tom deník El Nacional. Maduro tento neobvyklý krok avizoval krátce předtím na twitteru. Podle serveru Infobae jde o další Madurův diktátorský manévr.

Maduro složil přísahu jen čtyři dny po prezidentských volbách, které bojkotovala velká část opozice a které kritizovala jako nedemokratické řada zemí regionu. USA kvůli tomu zpřísnily sankce vůči Venezuele a obě tyto země si vzájemně také tento týden vyhostily diplomaty.

Přísahu ale dnes Maduro nesložil před původním parlamentem,, jak stanoví ústava, nýbrž před jeho klonem - Ústavodárným shromážděním, který vládnoucí režim vytvořil po sporech s opozicí. Ta tento krok zkritizovala jako neústavní. Připojila se i řada zemí regionu, EU i USA, které legitimitu tohoto orgánu neuznaly.

Venezuelský parlament (Národní shromáždění) vzešlý z voleb koncem roku 2015 ovládla opozice, načež ale socialistická vláda s pomocí jí nakloněného ústavního soudu práci parlamentu zablokovala. Ústavní soud prohlásil za "neplatná" všechna rozhodnutí tohoto parlamentu.

Podle venezuelské ústavy se má zvolený prezident ujmout úřadu 10. ledna prostřednictvím přísahy před Národním shromážděním. "Pokud z nějakých důvodů nemůže prezident přísahat před Národním shromážděním, má tak učinit před nejvyšší soudem," píše se rovněž v ústavě.

Maduro byl prohlášen prezidentem pro období 2019 až 2025 v úterý ústřední národní volební komisí. Její šéfka Tibisay Lucenaová na slavnostním aktu oznámila také výsledky nedělních voleb, v nichž Maduro dostal 6,2 milionu hlasů, tedy 67,8 procent voličů. Druhý skončil opoziční lídr Henri Falcón s 21 procenty hlasů, uvedla komise. Falcón ale už oznámil, že výsledky voleb napadne u soudu. Účast ve volbách byla rekordně nízká, jen 46 procent.

Témata:  Nicolas Maduro Venezuela politici volby

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy