reklama

"Očekáváme, že nám bude do konce května nabídnut soubor opatření," řekl nejmenovaný zdroj. Podle něj Teherán rozhodne v příštích týdnech, zda bude dohodu nadále dodržovat.

Spojené státy od jaderné dohody odstoupily 8. května a chystají obnovu protiíránských sankcí. Ve Vídni dnes budou s Íránci jednat zástupci Británie, Číny, Francie a Ruska, tedy zemí, které dohodu v roce 2015 také podepsaly a nechtějí od ní odstoupit. Půjde o první setkání v tomto formátu od 8. května, kdy americký prezident Donald Trump účast Spojených států vypověděl.

Podle diplomatů, s nimiž hovořil Reuters, prostor pro zachování dohody není velký. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) ve čtvrtek znovu konstatovala, že Írán dohodu z roku 2015 neporušuje ani po vystoupení USA. Agentura ale také uvedla, že by Íránci mohli být rychlejší a vstřícnější při povolování narychlo ohlášených inspekcí.

Íránský zdroj agentuře Reuters řekl, že k opatřením, která Írán od partnerů očekává, patří hlavně zajištění stejného odbytu ropy, jako tomu bylo od podepsání dohody, a udržení Íránu v síti SWIFT zajišťující mezinárodní platební styk.

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí tento týden zveřejnil seznam íránských požadavků pro zachování účasti Íránu v dohodě. Patří k nim prodej ropy, obchodování s evropskými bankami a záruka ze strany Británie, Francie a Německa, že nebudou usilovat o rozšíření dohody o téma íránského balistického programu a jeho regionálních aktivit, což jsou zásadní požadavky Washingtonu. Pokud tyto tři země tyto požadavky nesplní, obnoví Írán podle Chameneího obohacování uranu na vysokou úroveň, což dohoda zakazuje.