reklama

Svět je svědkem "nikoli jen eroze, ale de facto podkopání základů systému mnohostranné spolupráce, která se budovala desetiletí. Místo přirozené evoluce se spolupráce surově ničí," konstatoval ruský prezident na konferenci, od níž si Moskva slibuje posílení investic do ruské ekonomiky postižené sankcemi Spojených států a Evropské unie.

Podle Putina se "porušování pravidel stává pravidlem". Objevují se nové formy protekcionismu, falešné odkazy na zájmy národní bezpečnosti se využívají k likvidaci konkurentů nebo vymáhání ústupků. "Spirála sankcí se pořád jen roztáčí," upozornil ruský vůdce.

Rusko se sice bude řídit svými národními zájmy, ale nebude to na úkor jiných států, pokračoval. Ruská federace se chce učit v cizině a využívat ty nejlepší zahraniční příklady, stejně jako vlastní zkušenosti, při řešení svých strukturálních úkolů, řekl Putin.

Na petrohradské konferenci dnes promluvili i dva hlavní zahraniční hosté - francouzský prezident Emmanuel Macron a předseda japonské vlády Šinzó Abe. Macron vyzval francouzské podnikatele, aby v Rusku víc investovali, zejména v potravinářském průmyslu a v rozvoji kosmických a digitálních technologií.

"Naše spolupráce (s Ruskem) má velkou budoucnost, protože Evropa sahá od Atlantiku až po Ural," konstatoval prezident. Okamžitě si ale od ruských pořadatelů vysloužil upřesnění, že kontinent prý končí až ve Vladivostoku, což je základní geopolitická teze ruské bezpečnostní doktríny.

Během Macronovy návštěvy bylo uzavřeno kolem 50 rusko-francouzských kontraktů, z nichž největším je dohoda o převzetí deseti procent ruské plynárenské firmy Novatek Arktik francouzskou společností Total za 2,5 miliardy dolarů (přes 55 miliard korun).

Abe v petrohradském projevu upozornil, že k realizaci ambiciózních hospodářských plánů Ruska a Japonska je nezbytné uzavřít mírovou smlouvu mezi oběma státy. Na smlouvě se Moskva a Tokio nedokázaly dohodnout od konce druhé světové války kvůli spolu o část Kurilských ostrovů, které obsadilo Rusko a jež si nárokuje Japonsko.

"Kurily se mohou stát symbolem japonsko-ruské spolupráce," řekl Abe.